De Asperge

De witte asperge is 'Hollands trots'. Met veel zorg en aandacht worden ze gestoken en geoogst. Wanneer de zon de aarde,

weer lekker opwarmt, zo begin april, steken de eerste asperges hun kop op. Begin mei is het klimaat warm genoeg om helemaal uit de grond te komen. Een asperge mag niet te lang met zijn kopje boven de grond, want dan wordt ze groen en dat hoort niet bij een witte asperge.

Wist u dat ?:  
een asperge knispert van versheid?
asperges ook rauw lekker smaken?
asperges gezonder zijn, dan welke groente dan ook?

Kwaliteit
De  beste kwaliteit witte asperge wordt in Nederland aangeduid met dubbel A.
Deze asperges hebben glanzende rechte stengels met een doorsnee van wel 28 mm en een gemiddelde lengte van 20 cm. Verder hebben ze een lelieblanke kleur en mooie gesloten kopjes.
Het telen van asperges is arbeidsintensief. Het oogsten geschiedt nog altijd met de hand. Daardoor zijn asperges relatief duurder dan andere groenten.

Asperges zijn niet alleen verrukkelijk. Van oudsher wordt de asperge gezien als een geneeskrachtig gewas. Dit komt door de stof Asparagine, die vooral goed zou helpen bij blaas- en nierkwalen. Je zal merken dat je na het eten van asperges misschien wel vaker moet plassen. Asparagine heeft namelijk een vochtafdrijvende werking. Mede daardoor worden asperges veelal opgenomen in een vetarm dieet.

Voor lekkere gerechten, kijk op www.aspergecentrum.nl